Manuaaliset tekniikat-koulutus

Aloitin nyt keväällä 2019 osteopatiakoulu Atlaksessa MT-koulutuksen. Koulutuksen pituus on vajaan vuoden aikana suoritettavat neljä lähiopetusviikonloppua, ja se on suunnattu koulutetuille hierojille sekä fysioterapeuteille. Lyhenne MT tulee siis sanasta manuaaliset tekniikat. Nämä opeteltavat tekniikat ovat vahvasti osteopaattisia tekniikoita eli sekä tutkiminen että hoito tapahtuu huomattavan paljon kevyemmällä otteella, mitä yleensä mielletään hierojien tekevän.

Mobilisaatio on yksi hierojan manuaalisista perustyökaluista. Siinä nivelen liikkuvuutta pyritään parantamaan niveleen tuotettavalla toistuvalla liikkeellä, nivelen oman liikelaajuuden rajoissa, mutta kuitenkin siten, että niveltä käytetään ääriasennoissa.
Mobilisaatiossa ei kuitenkaan käytetä yksittäisiä lyhyitä, yli nivelen liikelaajuuden meneviä impulsseja eli manipulaatiotekniikkaa. Manipulaatiota tekevät muut, siihen koulutetut terapeutit. Mobilisointi on usein passiivista, terapeutin tai hierojan tuottamaa liikettä tai se voi olla myös asiakkaan itsensä suorittamaa eli aktiivista liikettä, jolloin hierojan rooli on lähinnä joko avustaa tai vastustaa liikettä.

Lisäksi koulutuksessa tulee jonkin verran kerrattua myös MET-tekniikoita. MET lyhenne tulee englanninkielestä Muscle Energy Technique eli lihasenergiatekniikka. Tätä hoitomuotoa käytetään niin ikään nivelen liikelaajuuden parantamiseksi. Tarkan tiedon kirjoittaminen tämän tekniikan fysiologisista vaikutuksista vaatisi jo melkein oman postauksensa, mutta lyhykäisesti voinen kertoa itse käyttäväni tätä tekniikkaa mm. tiukkien lonkankoukistajien rentouttamiseksi. Tästä tekniikasta olen kuullut myös käytettävän nimitystä jännitys-rentoutus-tekniikka eli pelkistetysti voisi suoritustavasta kertoa, että hoidettava lihas viedään ensin venytykseen, josta asiakas lähtee sitä jännittämään 5-10 sekunnin ajaksi. Jännityksen jälkeen lihas rentoutetaan, jolloin hieroja auttaa lihasta venymään lisää. Tämä toistetaan muutaman kerran ja lopputuloksena on liikkuvuuden lisääntyminen hoidettavalla alueella.

Manuaalisia tekniikoita on toki myös muita, mutta tässä nämä ehkä eniten käyttämäni tällä hetkellä.

Näillä tekniikoilla piinaankin sitten ahkerasti lähes kaikkia asiakkaitani ainakin tämän kesän ajan 😀 Seuraava koulutus nimittäin on jo elokuussa, joten into ei ihan äkkiä pääse laantumaan. Ja tokihan ne jäävät käyttöön tulevaisuudessakin, sillä nämä tekniikat vastaavat vahvasti omaa mieltymystäni tehokkaista hoitotekniikoista.