Ensimmäistä kertaa hierontaan?

Minulla käy varsin paljon asiakkaita, jotka tulevat elämänsä ensimmäistä kertaa hierontaan. Osa näistä asiakkaista on hyvinkin nuoria, osa huomattavasti vanhempia, mutta jokaista yhdistää kiinnostus omaa kehoa ja hyvinvointia kohtaan. Toisille hieronnassa käyminen alkaa paljon varhaisemmassa vaiheessa esimerkiksi aktiivisen liikuntaharrastuksen tai kilpaurheilun myötä. Osalla kiinnostus hierontaa kohtaan herää vasta työelämän tuomien haasteiden ja sitä seuranneiden tuki- ja liikuntaelinongelmien myötä. Suurinta osaa ensimmäistä kertaa hierontaan tulevista asiakkaista on jännittänyt kovasti. Monenlaisia kysymyksiä on herännyt jo edeltävästi ja on ehkäpä syntynyt epävarmuus siitä, miten hierontatilanteessa tulee toimia ja mitä siellä oikeastaan tapahtuu.

Tästä heräsikin ajatus kirjoittaa ylös muutamia asioita, joista toivottavasti on hyötyä kaikille ensikertalaisille, mutta myös hieronnassa aiemmin käyneille.

Ihan ensimmäisenä moni on pohtinut, että mitä termi ”urheiluhieronta” tai ”urheiluhieroja” tarkoittaa. Tämä tarkoittaa hieman eri asioita eri ihmisille, mutta lyhykäisyydessään se tarkoittaa sitä, että me urheiluhierojat olemme suorittaneet opiskeluidemme aikana Urheilijan lihashuolto -tutkinnon osan hierojan erikoisammattitutkinnosta. Klassiset hierojat ovat puolestaan hyvin usein suorittaneet samasta erikoisammattitutkinnosta Nivelten liikkuvuuden edistäminen -osan. Osa asiakkaista mieltää myös, että urheiluhieroja-nimikettä käyttävät hierojat tekevät perusteellisemmin ryhdin kartoituksia, liikkuvuustestauksia ja ohjaavat myös asiakkaalle kehonhuollollisia asioita. Uskon tämän asian olevan enemmänkin kiinni hierojasta itsestään, kuin niinkään hänen suorittamastaan tutkinnosta. Perushierontaotteet ovat kuitenkin kaikilla samat, oli sitten kyseessä minkä ”suuntauksen” hieroja tahansa. Valmistumisen jälkeen koulutettu hieroja voi, ja on jopa suotavaakin lähteä lisäkouluttautumaan. Se, mitä kukin hierojayksilö haluaa opiskella, on kiinni omista mieltymyksistä. Itse olen varsin kiinnostunut kaikista mobilisaatio- sekä faskiatekniikoista. Jollain toisella hierojalla kiinnostuksen kohteena saattaa olla esimerkiksi dry needling.

Milloin sinne hierontaan sitten tullaan? -Hierontaan voi tulla lähes koska tahansa. On kuitenkin olemassa myös hieronnan vasta-aiheita, joista ehdottomin on kuume. Kuume tarkoittaa aina jotakin infektiota elimistössä ja tällöin ei ole suotavaa hieroa. Ihon kunto on hyvä myös ottaa huomioon ennen hierontaan lähtöä. Paleltumat ja palovammat estävät vain paikallisen hoidon, mutta esim. sienisairaudet ja muut vastaavanlaiset tartuntataudit olisi hyvä hoidattaa ensin pois. Jos olet epävarma terveydentilastasi, on hyvä aina ensin keskustella hierojan tai oman lääkärin kanssa. Samoin syövän, aivoinfarktin ja hemofilian kohdalla olisi hyvä keskustella ensin hoitavan lääkärin kanssa. Hierontaan ei myöskään saa tulla päihteiden vaikutuksen alaisena, joten rohkaisuryypyt pitänee jättää myöhemmälle.

Minkä pituisen hieronta-ajan varaan? -Itse tarjoan hieronta-aikoja 30 minuutista jopa kahteen tuntiin. Se, mitä näiden eri pituisten aikojen aikana ehtii tehdä, riippuu hyvin pitkälti asiakkaan kehosta löytyvistä vaivoista. Hyvä nyrkkisääntö on kuitenkin, että ensimmäisellä kerralla kannattaa varata 45-60 minuutin aika, jos ei ole ihan varma, mitä haluaa hoidattaa. Kahdessa tunnissa ehtii melko hyvin käydä läpi koko vartalon.

Miten hierontaan pitää pukeutua? Miten muuten pitää valmistautua? – Tämä on ihan asiakkaan oma valinta miten haluaa pukeutua ja miten paljon hieronnassa haluaa riisua, mutta jos ongelma-alue on esimerkiksi selvästi ylävartalon puolella (selkä, niska, hartiat), niin riisua ei tarvitse kuin paita pois. Jalkoja hierottaessa (vyötäröstä alaspäin) vastaavasti vain pitkät housut on riisuttava. Käytännössä siis vähin vaatemäärä mitä asiakkaillani on, on pelkästään alushousut (kokovartalohieronnassa). Naiset toki saavat halutessaan jättää rintaliivit päälle. Hieroja saa ne kyllä avattua hieronnan alussa ja laitettua takaisin kiinni, kun hieronta päättyy. Pukeutumisasian vuoksi hierontaa ei kannata ujostella. Muuten hierontaan ei oikeastaan juurikaan tarvitse valmistautua. Hyvä olisi ottaa vaikka vesipullo mukaan, koska hieronnan jälkeen on aina hyvä juoda vähän normaalia enemmän. Osa asiakkaista pahoittelee ajamattomia sääri- tai kainalokarvoja, mutta sekin on aivan turhaa. Kyllä meillä hierojillakin ne karvat kasvaa, eikä niitä aina muista itsekään niin säntillisesti ajella.

Mitä siellä hieronnassa sitten tapahtuu? -Tässä tuleekin varmaan ne suurimmat erot eri hierojayksilöiden kesken. Omalla vastaanotollani, etenkin ensimmäisillä kerroilla haastattelen ja tarkkailen hieman asiakasta, jonka jälkeen haluan tehdä muutamia liikkuvuustestejä sekä kartoittaa asiakkaan ryhtiä. Mitään hikijumppaa emme tosiaankaan tee, mutta nämä testit ovat oiva keino saada vähän enemmän informaatiota mahdollisista ongelma-alueista. Tämä jälkeen yhdessä asiakkaan kanssa pohdimme hierottavaa aluetta suhteessa käytettävissä olevaan aikaan, jonka jälkeen asiakas voi riisua tarvittavan määrän vaatteita ja asettua hierontaplintille. Hierojan tehtävä on aina ohjeistaa asiakasta (etenkin niitä ensikertalaisia), että miten päin plintille asettaudutaan, selälleen, kyljelleen vai vatsalleen ja mihin päin kasvot, mihin päin jalat. Asiakkaan tehtävä ei ole joutua arvailemaan näitä asioita.

Usein asiakkaan ollessa plintillä saatan vielä testata selkärangan liikkuvuutta oskilloimalla, koputtelemalla ja/tai muuten tunnustelemalla. On hyvä muistaa, että tämä kaikki on jo osa asiakkaan hoitotapahtumaa, vaikka usein mielletään, että vasta ne varsinaiset hierontaotteet ovat sitä.

Loppu riippuukin sitten hyvin paljon ongelma-alueen sijainnista, löydettyjen ongelmien laadusta sekä niiden laajuudesta. Pääsääntöisesti käytössä ovat kuitenkin perushierontaotteet, venytykset sekä nivelmobilisaatio. Toki hierontaan voidaan tarvittaessa yhdistää hierojan omien mieltymysten ja osaamisen mukaan myös muunlaisia hoitotekniikoita. Asiakas on kuitenkin se, joka itse itsensä parhaiten tuntee, joten, mikäli jokin asia ei tunnu miellyttävältä, saa (ja pitää) siitä sanoa. Hierojan tulee kuitenkin myös kuunnella asiakkaan kehoa ja reaktioita. Hieronnan voimakkuudesta monen asiakkaan mieltymys on, että hieronnan kuuluu tuntua tehokkaalta, mutta ei sattua.

Hoitotapahtuman päätyttyä asiakas saa pukea ja yhdessä hierojan kanssa käydään läpi vielä löydökset sekä pohditaan, että mitä jatkossa voisi olla hyvä tehdä. Usein asiakas saa myös ohjeita, miten auttaa itse itseään, jottei ongelma pääsisi syntymään uudelleen. Hierontaan saa toki tulla myös silloin, kun ei mitään suurempaa ongelmaa olisi ilmennytkään. Rentoutuminen on myös tärkeä asia!

Mikäli tämän älyttömän pitkän postauksen joku jaksoi lukea loppuu, niin toivon, että ne kansakuntamme ujoimmatkin ihmisyksilöt nyt uskaltautuisivat lähtemään hierontaan. Eli ei muuta kuin aikaa varailemaan 🙂

Ensimmäistä kertaa hierontaan?

1 comment on “Ensimmäistä kertaa hierontaan?Add yours →

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *